Muut työvälineet

Nypylät

Nypylät ovat yleensä puisia ja noin 10-12 cm:n pituisia. Nypylöitä on valmistettu myösluusta ja muovista, ja eri maissa nypylän muoto ja koko vaihtelevat jonkin verran. Nyplättäessä samassa työssä voi olla keskenään erimallisia nypylöitä. Yleensä nypylöitä ei käsitellä, mutta alaosan voi halutessaan suojata sisäkäyttöön tarkoitetulla puuvahalla. Kurssitöiden tekemiseen tarvitset yhteensä 28 nypylää eli 14 paria.

Pitsinnypläyksessä käytettäviä nypylöitä

Nuppineulat ja neulatyyny

Käytä ohuita, lasipäisiä laadukkaita nuppineuloja. 100 kpl:n pakkaus riittää kurssitöiden nypläämiseen. Käytä neulatyynyä, jonka voit kiinnittää nypläystyynyyn. Varmista, ettei neulatyynystä irtoa kuituja. Esimerkiksi huopamateriaalista valmistettu neulatyyny ei sovellu nyplääjälle.

Nypyläpidike ja tikapuut

Nypyläpidike ja tikapuut pitävät nypylät järjestyksessä silloin, kun niillä ei nyplätä. Nypyläpidike on puinen lasta, jossa on kuminauha. Tikapuut virkataan keskipaksusta villaisesta neulelangasta virkkuukoukulla numero 3 tai 4. Virkkaa noin 30 cm ketjusilmukoita, ja niihin *pylväs, 2 kjs, jätä väliin 2 kjs*. Toista *-*. Varmista, että nypylöiden paksut päät mahtuvat tikapuiden reikien läpi. Tikapuita voi olla käytössä samanaikaisesti useita.

Nypyläpidike       Nypylätikapuut

Tikapuiden virkkausohje virkkausmerkein

tikapuiden-virkkausohje

Sakset

Käytännöllisimmät ovat pienet, teräväkärkiset sakset.

sakset

Pistelypiikki ja pistelyalusta

Tarvitset pistelypiikkiä mynsterin valmistamiseen. Piikki on melko ohut, paras on saman vahvuinen kuin käytettävät nuppineulat. Pistelyalustaksi sopii huokoinen rakennuseristelevy, esimerkiksi styroxlevy. Malli pistellään prespanille eli sähkömiehen pahville.

Pistelypiikki ja pistelyalusta

Pyyhe

Pyyhe suojaa nypläystyynyä lialta ja kulumiselta sekä auttaa pitämään nypylät paikoillaan. Vohvelikankaiset ja froteiset pyyhkeet ovat parhaita, koska niiden pinta ei ole liukas.

Punainen pyyhe

Tussi

Mynsterin piirtämisessä tarvitset ohutta, 01-numeroista, veteen liukenematonta (permanent) mustaa tussia.

Ohut tussi